Руската офанзива срещу Бахмут вероятно е кулминационна, както вече бе прогнозирано. Това

...
Руската офанзива срещу Бахмут вероятно е кулминационна, както вече бе прогнозирано. Това
Коментари Харесай

ISW: Кремъл няма интерес от мирни преговори с Украйна

Руската атака против Бахмут вероятно е кулминационна, както към този момент бе планувано. Това пишe в разбора на " Института за проучване на войната " (ISW). Въпреки това силите може да продължат да нападат нападателно и неефективно.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 8710
Няколко индикатора подкрепят тези предвиждания.

Високопоставени украински служители посещават гладко фронтовите позиции в Бахмут. Началникът на Украинската дирекция за военно разузнаване (ГУР) Кирило Буданов посети Бахмут на 27-28 декември.

Посещението на Буданов поддържа предходни известия в украинските обществени медии, че украинските сили са направили тактическа контраофанзива, която е отблъскала руските сили от покрайнините на Бахмут на 21 декември. Украинският президент Володимир Зеленски посети Бахмут на 20 декември.

Този кадър, макар че не е от Бахмут, е в сходство с отчета на почитан украински чиновник, че съветските сили в региона на Бахмут към този момент не работят като ротни и батальонни тактически групи, а вместо това работят в по-малки групи от 10 до 15 военнослужещи (организации с размер на отряд) от 27 декември.

Съобщава се, че съветските въздушнодесантни сили усилват интервенциите на групата " Вагнер " към Бахмут. Руски източник заяви, че частите им са провели взаимни интервенции в Бахмут на 27 декември, написа news,bg.

Конвенционалната съветска войска, подкрепяща детайлите на групата Вагнер в Бахмут - откакто Вагнер постави старания да подчертае, че е виновна извънредно за бранша на Бахмут - ще бъде в сходство с знаците за кулминационната точка на силите на групата " Вагнер ". ISW по-рано оцени, че силите на групата Вагнер извършват главно изтощителна роля към Бахмут и затова евентуално са се влошили до съвсем инвалидизираща степен и се нуждаят от укрепване от по-конвенционални съветски детайли.

Високите темпове на безсилие измежду силите, виновни за офанзивата против Бахмут, може да ускорят кулминационната точка, в случай че забележителен брой постоянни съветски военни елементи не бъдат изпратени да поддържат офанзивата и да забавят или предотвратят нейната кулминационна точка.

Руските сили наподобява се приготвят за решителни старания в Луганска област, макар че не е ясно дали за отбранителни или нападателни интервенции. Руските сили не престават да натрупат техника и сили в Луганск. Елементите на VDV, които евентуално преди този момент са работили в област Херсон, наподобява са се преразположили в област Луганск след съветското евакуиране от западния бряг на област Херсон през ноември.

Снимки в обществените медии от края на декември все по-често демонстрират директно съветско съоръжение в Луганска област.

Руските сили употребяват термобарични артилерийски средства на равнище боен окръг в зоната на интервенции Луганск, което може да означава приоритизиране на интервенциите в тази зона.

Украинското разузнаване заяви на 26 декември, че съветската войска е назначила нов командващ Западния боен окръг (ЗВО), който командва съветските сили от команден пункт в Богучар, Воронежска област.

Елементите на ОМУ (като 144-та мотострелкова дивизия) са главните сили, настоящи в бранша Луганск и смяна на командването може да демонстрира старания за поддръжка на нови решителни старания в тази област. Високопоставени украински чиновници са декларирали, че съветските сили в Беларус и Запорожие не образуват ударни групи към края на декември, само че по-специално не са създали сходни изказвания за съветските сили в Луганска област.

Руските сили построяват обширни окопи и полеви укрепления в Луганска област в продължение на няколко месеца - активност, която може да подкрепи планирано съветско нападение в непосредственост до Луганска област.

Гореспоменатите знаци може да подскажат, че руските сили в Луганска област се приготвят за настъпателна интервенция, както ISW предвижда по-рано.

Изглежда по-малко евентуално съветските сили да проведат нова атака в Запорожка област през зимата. Руските сили вероятно установяват защита против възможни украински настъпателни интервенции в Запорожка област.

Руските сили вероятно са разрушили мост над река в Пологи на 28 декември.

Високопоставен украински военен съобщи на 28 декември, че няма признаци съветски сили в Запорожка област да образуват ударни групи макар някои ротации и разполагане там.

Неотдавнашните съветски минни и укрепителни старания в Запорожка област и крайбрежието на река Днепър демонстрират, че съветските сили не се стремят да организират атака там.

Кремъл продължава систематично да отхвърля украинския суверенитет и повтаря, че Русия няма същинско желание да взе участие в договаряния с Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори на украинското предложение за подготовка на мирна самодейност в Организация на обединените нации през февруари и акцентира, че не може да съществува кротичък проект за Украйна, без да се регистрира влизането на Запорожка, Херсонска, Донецка и Луганска области в Руската федерация.

Песков ясно уточни, че Кремъл няма същинско желание да прави взаимни отстъпки с настояванията си, като по този метод непосредствено подкопава личния разказ на Кремъл, че Русия е подготвена да приказва, само че Украйна не е.

ISW непрестанно оповестява, че Русия употребява разискването на договарянията като осведомителна интервенция, за да принуди Украйна да направи огромни отстъпки при изискванията на Русия.

Настояването на съветските водачи Украйна да стартира договаряния, откакто е приела незаконната руска анексия на повече от 100 000 квадратни километра украинска земя, подчертава неналичието на същински интерес към договарянията от страна на Кремъл.

Кремъл продължава да показва прехвърлянето на Съединени американски щати на системи за противовъздушна защита Patriot и съпътстващите ги образователни самолети в Украйна като ескалация в връзките сред Съединени американски щати и Русия, макар обстоятелството, че прехвърлянето е в случай че нещо по-малко нарастващ от предходните западни военни доставки в Украйна, защото Patriot е чисто отбранителна система. Руският външен министър Сергей Лавров съобщи в телевизионно изявление на 28 декември, че американските служители са подсигурили, че няма да изпратят образователни за Противовъздушна отбрана Patriot в Украйна в опит да се въздържат от присъединяване във войната.

По-рано Кремъл акцентира прехвърлянето на системи за противовъздушна защита Patriot от Съединени американски щати в обвинявания, че Съединените щати и Западът водят прокси война в Украйна с желанието да отслабят или унищожат Руската федерация. Кремъл употребява тези обвинявания в поддръжка на осведомителни интервенции, които имат за цел да показват Украйна като западна марионетка, лишена от суверенитет и да отслабят западната помощ за сигурността на Украйна посредством подклаждане на страхове от съветска ескалация.

Кремъл би могъл да употребява всеки западен трансфер на военно съоръжение в Украйна като поддръжка за тези осведомителни интервенции. Решението на Кремъл да реагира на прехвърлянето на системите за противовъздушна защита Patriot по-силно, в сравнение с предходни прехвърляния на оръжия, демонстрира, че Кремъл е по-загрижен от резултата, който западната помощ може да има върху нашествието на Русия в Украйна, в сравнение с от хипотетичните съветски страхове от хипотетични украински офанзивни дейности против самата Руска федерация, употребявайки западни системи. Това наблюдаване си коства да бъде прегледано в подтекста на западните полемики за даване на Украйна на западни танкове, системи за нахлуване на далечни дистанции и други качества.

ISW предвижда с огромна убеденост, че Путин няма да се стреми да ангажира НАТО военно в този миг в отговор на даването на някоя от западните военни системи, които сега се разискват. Русия едвам удържа украинските военни на страшна цена за себе си и съветските сили в Украйна не биха могли да оцелеят в сериозен спор с НАТО в този миг. Следователно рисковете от умишлена съветска ескалация до огромен спор с НАТО в обозримо бъдеще са извънредно ниски.

Кремъл е одобрил спомагателни средства за развиването на отбранителни укрепления и се пробва да обезпечи личен състав за укрепителни старания в съветските гранични региони и окупираната Украйна. Руският министър председател Михаил Мишустин разгласи на 27 декември, че Кремъл е отпуснал 34 милиарда рубли (приблизително 467 милиона долара) за построяването на укрепления в райони, граничещи с Украйна, евентуално в това число в нелегално анексирани украински територии.

Руските окупационни чиновници преди това се похвалиха с построяването на отбранителни линии в Запорожка област, а сателитни изображения демонстрираха, че съветските сили и групата Вагнер укрепяват позиции в Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска области и Крим.

Мишустин също даде обещание, че Кремъл ще извърши инспекции за вярното систематизиране на средствата за облекчаване на потребностите на " специфичната военна интервенция ". Руско опозиционно издание заяви, че съгласно известията съветските управляващи канят портиери и санитари в Москва да се включат непринудено в копаене на окопи в Донбас в подмяна на еднократно заплащане от 50 000 рубли (около 700 долара) и дневна отплата от 1000 рубли дневно (около $14).

Руският президент Владимир Путин продължава да уголемява обществените придобивки за участниците в " специфичната военна интервенция ", като в същото време продължава да отхвърля, че руснаците вземат участие в пълноценна война. На 28 декември Путин подписа закон, който дава безвъзмездни обществени услуги на хора с увреждания, които са взели участие в бойна интервенция. Путин също разшири сходна наредба за участниците във Втората международна война, оживелите от блокадата на Ленинград и оживелите от обсадата на Севастопол по време на Втората международна война.

По-рано Кремъл оферираше гратис такова настаняване единствено на хора, наранени от незабавни случаи, и малолетни. Путин беше въвел няколко привилегии за лица, участващи във военните му старания - военнослужещи и цивилни - които ангажираха Русия с дълготрайна финансова отговорност.

Путин продължава да подхваща скъпи ограничения за акция, която не е в положение да разгласи война.

Руските публични лица може би се опасяват от дълготрайните пагубни последствия от съветската война за популацията на Русия. Ръководителят на Руския съюз на юристите Игор Трунов съобщи на 28 декември, че руското министерство на опазването на здравето е решило, че може да предложи федерална финансова поддръжка за гратис опазване и предпазване на спермата на мобилизирани военнослужещи, които са взели участие във войната сред 2022 и 2024 година в отговор на неговия апел за основаване на " безвъзмездна криобанка от генетичен материал ".

Трунов съобщи, че Руският съюз на юристите възнамерява да търси гратис криоконсервиране на генетичен материал от името на няколко заинтригувани двойки, чиито съпрузи са били мобилизирани. Руското министерство на опазването на здравето към момента не е коментирало публично изказванията на Трунов.

Руските сили не престават да се сблъскват с неприятна дисциплинираност, което води до произшествия в армията. Руско опозиционно издание заяви, че пийнал мобилизиран съветски военнослужещ е пребил до гибел своя пълководец в Челябинска област. Местни съветски медии оповестиха също, че съветски мобилизиран военнослужещ е открит мъртъв от удушаване в Саратовска област. Съобщава се също, че мобилизираният е с хематоми и охлузвания по тялото.

Украинските медии разпространиха фрагменти от 28 декември, показващи пожар в казармите на съветската 150-а мотострелкова дивизия в Новочеркаск, Ростовска област.

Руските окупационни власти продължават да лимитират придвижването отвън окупираните региони. Украинският кмет на Мелитопол Иван Федоров заяви, че съветските сили вкарват 24-часов комендантски час в обитаемоте места в регионите Василовка и Полохи на Запорожка област. Той също по този начин означи, че съветските сили откриват блокади в границите на Мелитопол и усилват филтрирането и други ограничения за правоприлагане.

Украинският център за опозиция също по този начин съобщи, че окупационните управляващи изцяло затвориха контролно-пропускателния пункт във Василевка и ще го отворят едвам на 15 януари за пешеходно (за разлика от моторно) придвижване.

Руските окупационни чиновници не престават да поставят старания за улеснение на бюрократичната, административна и икономическа интеграция на окупираните региони на Украйна в Руската федерация. Ръководителят на украинската Луганска област Сергей Хайдай съобщи на 28 декември, че Кремъл бърза с ограниченията за паспортизация в окупираната Луганска област, изключително във връзка с регистрирането на украински деца под 14-годишна възраст за приемане на съветско поданство.

Хайдай заяви, че това значи, че родителите би трябвало да имат и съветски паспорти или са заплашени с отвод от обществени помощи.

Ръководителят на Донецка национална република (ДНР) Денис Пушилин в допълнение показа уверение за регистрация на Донецкия районен клон на политическия съвет на партия " Единна Русия " на 27 декември, като по този метод публично удостовери интеграцията на неговата администрация с районния политически клон на партия " Единна Русия ".

Окупационният началник на Запорожка област Евгений Балицки съобщи, че окупационната администрация на Запорожие продължава напъните за " рублизиране " на Запорожка област и уточни, че 12% до 15% от валутата в обращение в Запорожка област към момента са гривни, макар усилияta за възбрана обмена на гривни.

И постоянният отчет за видяното беларуско присъединяване.

Руското министерство на защитата (МО) публикува видео на 27 декември, на което се вижда по какъв начин съветски военнослужещи провеждат тактическо образование с беларуски личен състав на неустановен полигон в Беларус. Министерството на защитата на Русия повтори, че съветските и беларуските елементи образуват комбинирана районна формация на войските в границите на съюзната страна. Офисът на военното комендантство в Минск съобщи на 27 декември, че беларуските военни управляващи организират серия от неуточнени ограничения за прекосяване от спокойно към военно време като част от цялостна инспекция на готовността на Беларус.

Украинският общоприет щаб повтори, че към 27 декември не е забелязал съветски сили в Беларус да образуват ударна група.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР